Forebygg identitetstyveri

Nettkriminelle har, på lik linje med innbruddstyver og kjeltringer, en rekke måter de kan stjele personopplysninger og penger på. På samme måte som du aldri ville gitt en innbruddstyv nøkkelen til huset ditt, må du alltid beskytte deg mot svindel og identitetstyveri på nettet. Gjør deg kjent med de vanlige triksene kriminelle benytter seg av, slik at du kan beskytte deg selv mot de ovennevnte faremomentene. Her er noen enkle tips.

Ikke svar dersom du ser en mistenkelig e-post, nettprat eller nettside, der du blir bedt om å oppgi personlige eller finansielle opplysninger

Vær alltid skeptisk overfor eventuelle e-poster eller nettsteder der du blir bedt om å oppgi personlige opplysninger, eller e-poster som viser til en ukjent nettside der du blir bedt om å oppgi noe av dette:

  • brukernavn
  • passord
  • personnummer
  • bankkontonummer
  • personlige koder
  • fullstendige kredittkortnumre
  • din mors pikenavn
  • fødselsdatoen din

Ikke fyll ut skjemaer eller påloggingssider som kan være knyttet til disse e-postene. Hvis noen du har bange anelser om, ber deg fylle ut et skjema med personlige opplysninger, må du ikke la deg friste. Det har ikke noe å si om du trykker på «send inn»-knappen eller ikke, for det er fortsatt mulig at du overfører informasjonen din til kjeltringene bare ved å skrive i skjemaene deres.

Hvis du mottar en e-post fra noen du kjenner, men innholdet ser ut til å være skrevet av andre, kan vedkommendes konto ha blitt kompromittert av en nettkriminell som prøver å lure deg for penger eller personlige opplysninger. Opptre derfor med varsomhet om du velger å svare. Vanlige taktikker inkluderer blant annet å be deg om å sende dem penger fortere enn svint, og grunnen kan være at de er utenlands, men ikke har penger til å komme seg hjem, eller at de har mistet telefonen, slik at du ikke kan ringe dem. E-posten kan i tillegg be deg om å klikke på en link for å se et bilde, en artikkel eller en video. Denne linken kan lede deg til et nettsted som er laget for å stjele opplysningene dine. Tenk deg derfor godt om før du klikker!

Du må aldri oppgi passordet ditt hvis du har havnet på et nettsted via en link i en e-post eller nettprat du ikke vet er fra en sikker kilde

Selv om du tror det er et nettsted du kan stole på, som for eksempel banken din, er det bedre å gå direkte til nettstedet ved å klikke på et bokmerke eller skrive inn adressen til nettstedet direkte i adressefeltet i nettleseren.

Ikke send passordet ditt via e-post, og ikke del det med andre

Passordene dine er nøklene til kontoene du har og tjenestene du bruker på nettet. Og akkurat som i den virkelige verden, må du være forsiktig med hvem du overlater nøklene dine til. Legitime nettsteder og tjenester kommer aldri til å be deg om å sende dem passordene dine via e-post, så du må aldri svare på forespørsler om passordene du bruker på nettsteder.

Passordene dine er viktige, og derfor bør du tenke deg nøye om før du velger å dele dem med andre – selv om det er venner eller familie. Når du deler passordene dine med andre, er sjansen større for at andre kan misbruke kontoene dine ved å få tilgang til informasjon du helst vi ha for deg selv, eller ved å bruke kontoene på måter du ikke kan stå inne for. Hvis du eksempelvis velger å dele passordet til e-postkontoen din med en annen, kan vedkommende lese de personlige e-postene dine, forsøke å bruke e-postkontoen for å få tilgang til andre nett-tjenester du bruker (f.eks. nettbank eller sosiale nettsteder) eller bruke kontoen med det formål å utgi seg for å være deg. Avslutningsvis bør du være klar over at hvis du deler passordet ditt med en annen, må du sette din lit til at vedkommende klarer å holde det for seg selv. Denne personen kan komme til, med vilje eller ved uhell, å dele det med andre igjen.

Følg nøye med når du skal logge på tjenester

Kontrollér signaler om forbindelsen din til nettstedet.

Først tar du en titt i adressefeltet i nettleseren for å sjekke om nettadressen ser reell ut. Du bør dessuten sjekke om nettadressen begynner med https:// – noe som indikerer at tilkoblingen til nettstedet er kryptert og bedre rustet mot datasnoker og manipulering. Noen nettlesere har dessuten et hengelås-ikon i adressefeltet (ved siden av «https://»), for å indikere at tilkoblingen din er kryptert og dermed sikrere.

Rapportér mistenkelige e-poster og svindler

Du kan gjøre dette med de fleste e-postleverandører, inkludert Gmail. Hvis du rapporterer en mistenkelig e-post i Gmail, bidrar du til å blokkere den aktuelle brukeren fra å sende deg flere e-poster, og i tillegg hjelper du teamet vi har på plass for å bekjempe misbruk, med å forhindre lignende angrep i fremtiden.