Grunnleggende om sikkerhet for familien

Til travle foreldre har vi laget noen kjappe forslag til hvordan dere kan ivareta familiens trygghet på nettet.

  1. Snakk med familien din om sikkerhet på nettet. Vær tydelig på hva som er familiens kjøreregler for og forventninger til bruk av teknologi, og følgene ved upassende bruk. Og viktigst av alt: Sørg for at barna er komfortable med å be om råd når de står overfor vanskelige avgjørelser. På denne måten kan barna føle seg trygge på å utforske nettet på egenhånd, og de vet hvem de skal gå til når de lurer på noe – nemlig deg.
  2. Bruk teknologi sammen. Det er slik du kan gi barn rettesnorer for sikker fremferd på nettet, og du får dessuten sjansen til å snakke med dem om ulike sider av nettsikkerhet, etter hvert som de dukker opp.
  3. Diskuter elektroniske tjenester og nettsteder. Snakk med barna om hvilke typer nettsteder de liker å besøke, og hvilke nettsteder som er egnet for hver av dem.
  4. Beskytt passordene. Vis familien din hvordan man konfigurerer sikre passord på nett. Påminn alle i familien om at de ikke skal dele passord med andre enn voksne de stoler på, som for eksempel en forelder. Påse at alle i familien gjør det til en vane å logge av nettkontoene sine etter å ha brukt offentlig tilgjengelige datamaskiner på skolen, på kafé eller på biblioteket.
  5. Bruk innstillinger for personvern og kontroller for deling. Det finnes en rekke nettsteder der brukere kan dele tanker, bilder, videoer, statusoppdateringer med mer. I mange av disse tjenestene tilbys det innstillinger og kontroller for personvern, og med disse kan du avgjøre hvem som kan se innholdet ditt før du legger det ut. Snakk med familien om hva de kan og ikke kan dele offentlig. Få dem til å forstå at de må respektere andres personvern ved å holde detaljene til venner og familie private, og ved ikke å identifisere andre med navn i innhold som deles offentlig.
  6. Sjekk aldersgrenser: Mange nettjenester – inkludert Google – har aldersgrenser som legger føringer for hvem som kan bruke dem. Du må for eksempel oppfylle alderskrav for å ha en Google-konto, og visse Google-produkter kan bare brukes av folk som er minst 18 år gamle. Du bør alltid lese gjennom vilkårene for bruk av det aktuelle nettstedet, før du lar barnet ditt registrere seg der. Og du må være tydelig i forhold til familieregler om hvilke nettsteder og tjenester barna kan bruke.
  7. Lær familien å kommunisere på ansvarlig vis. Her er en god tommelfingerregel: Hvis man ikke ville sagt det ansikt til ansikt med vedkommende, bør man heller ikke si det via tekstmelding, e-post, nettprat eller i en kommentar på vedkommendes side. Snakk om hvordan det som blir sagt på nettet, kan påvirke andre negativt, og lag familieretningslinjer for hva som er akseptabel kommunikasjon.
  8. Snakk med andre voksne. Snakk med venner, storfamilien, lærere, trenere og rådgivere om dette. Andre foreldre og fagfolk som arbeider med barn, kan være nyttige ressurser i arbeidet med å fastslå kjøreregler for familien din, spesielt om dette gjelder et teknologisk område du ikke er så godt kjent med.
  9. Beskytt datamaskinen og identiteten din. Bruk antivirusprogrammer og oppdater dem regelmessig – med mindre du har en Chromebook, som ikke trenger noe antivirusprogram. Snakk med familien om hvilke typer personopplysninger – som for eksempel personnummer, telefonnummer eller bostedsadresse – som ikke skal legges ut på nettet. Lær familiemedlemmene dine at de ikke skal laste ned filer eller åpne e-postvedlegg fra folk de ikke kjenner.
  10. Følg opp dette arbeidet. Trygg fremferd på nettet er ikke noe barna lærer på én kveld – teknologien er i stadig utvikling, og det samme gjelder familiens behov. Sørg for at du holder en løpende dialog med familien om dette. Oppdater familiens kjøreregler, følg med på barnas læringskurve, og sett av tid til å snakke om dette med jevne mellomrom.

Sikkerhetsverktøy

Oppdag Googles topp fem sikkerhetsfunksjoner, utviklet for å holde familien sikker på nettet.

Google Play

Bruk foreldrekontroll for å filtrere appene etter egnethet

Du kan bruke foreldrekontroll for å begrense hva slags innhold som kan lastes ned eller kjøpes på Google Play. Dette hjelper deg med å finne innhold som passer for deg og familien din.

Les mer

Åpne Play Butikk-appen på enheten din.

Trykk på menyikonet øverst til venstre.

Trykk på Innstillinger.

Trykk på Foreldrekontroll.

Slå på Foreldrekontroll.

Opprett en PIN-kode.

Trykk på Apper og spill.

Velg modenhetsnivå.

YouTube

Angi et filter for å sile vekk upassende innhold

Hvis du foretrekker å ikke se voksent eller aldersbegrenset innhold når du surfer på YouTube, kan du rulle helt ned på en YouTube-side og slå på Sikkerhetsmodus. Med Sikkerhetsmodus blir potensielt støtende innhold filtrert ut av søkeresultater, relaterte videoer, spillelister, programmer og filmer.

Les mer

Rull helt ned på en YouTube-side, og klikk på rullegardinmenyen i Sikkerhet-delen.

Velg På eller Av-alternativet for å slå på eller av Sikkerhetsmodus.

Du må logge på Google-kontoen din for å låse denne innstillingen.

Når du har logget på, kan du velge å låse innstillingen.

Chrome

Kontrollér hva familien din ser på nettet

Hvis du vil kontrollere hvilke nettsteder familien din kan gå til på Internett, kan du bruke funksjonen for administrerte brukere i Google Chrome. Med administrerte brukere kan du se sidene brukerne har besøkt, og blokkere nettsteder du ikke vil at brukerne skal se.

Les mer

Hvis du vil konfigurere en administrert bruker på Chromebook, klikker du på «Legg til bruker» på hovedsiden for innlogging.

Velg «Opprett en administrert bruker» til høyre på siden.

Klikk på Opprett en administrert bruker.

Logg på kontoen den administrerte brukeren skal administreres via, og klikk på Neste.

Velg brukernavn, passord og bilde for den administrerte brukeren. Klikk på Neste.

Android

Begrens tilgangen til å omfatte bare godkjente apper og spill

Vil du dele nettbrettet uten å dele alle tingene dine? Hvis du har et Android-nettbrett som kjører 4.3 eller nyere, kan du opprette tilgangsbegrensede profiler. Personer med slike profiler gis begrenset tilgang til funksjoner og innhold på nettbrettet ditt.

Les mer

Hvis du er eieren av nettbrettet, trykker du på Innstillinger → Brukere → Legg til bruker eller profil.

Trykk på Tilgangsbegrenset profil → Ny profil, og gi profilen et navn.

Bruk av/på-knappene og innstillingene for å administrere tilgangen til funksjoner, innstillinger og apper.

Trykk på av/på-knappen for å gå tilbake til låsesiden, og trykk så på ikonet for ny profil.

Når du har konfigurert alt, er startsiden tom. Trykk på Alle apper-ikonet for å komme i gang med den nye profilen.

Se flere sikkerhetsverktøy