Sikre passordene dine

Passord er den første forsvarslinjen mot nettkriminelle. Det er særdeles viktig at du velger sterke passord som er forskjellige for alle de viktige kontoene dine. Videre er det en god leveregel å oppdatere passordene dine regelmessig. Følg disse tipsene for å lage sterke passord og holde dem trygge.

Bruk et unikt passord for hver av de viktige kontoene dine, som for eksempel e-post og nettbank

Hvis du velger det samme passordet for alle nettkontoene dine, kan det sammenlignes med å bruke den samme nøkkelen for å låse hjemmet, bilen og kontoret ditt – hvis en kjeltring får tak i nøkkelen, er alle tre i fare. Derfor bør du ikke bruke det samme passordet for et nyhetsbrev på nettet som for e-postkontoen eller nettbanken din. Det er kanskje mindre praktisk, men du er tryggere hvis du velger flere passord.

Oppbevar passordene på et trygt sted der det er vanskelig for andre å finne dem

Det er ikke nødvendigvis en dårlig idé å skrive ned passordene dine. Men hvis du gjør det, må du ikke oppbevare et slikt notat der enhver kan finne det, for eksempel på datamaskinen eller skrivebordet.

Bruk et langt passord som består av tall, bokstaver og symboler

Jo lenger passordet er, desto vanskeligere er det å gjette det. Så sørg for at passordet ditt er langt, slik at informasjonen din holdes trygg. Hvis du bruker en blanding av tall, symboler og både store og små bokstaver, blir det vanskeligere for potensielle snushaner og andre å gjette seg frem til eller knekke passordet ditt. Du bør ikke bruke «123456» eller «passord», og unngå å bruke offentlig tilgjengelig informasjon i passordene, for eksempel telefonnummeret ditt. Dette er eksempler på passord som verken er særlig originale eller spesielt trygge.

Prøv å bruke en frase som bare du kjenner til

Du kan for eksempel bruke en frase bare du kjenner til, og knytte den til et bestemt nettsted. Det kan gjøre det enklere å huske passordet. For e-postkontoen din kan du eksempelvis bruke «Tom og Jasmine sender meg en morsom e-post hver dag», for så å gjenskape frasen ved hjelp av tall og bokstaver. «T&Jsm1me-phd» er et passord som er vanskelig å knekke. Deretter kan du gjenta denne fremgangsmåten for andre nettsteder.

Konfigurer alternativene for gjenoppretting av passord og hold dem oppdatert

Hvis du glemmer passordet ditt eller blir låst ute, må du komme deg inn på kontoen på en annen måte. Mange tjenester kan da sende deg en e-post til en gjenopprettingsadresse du har oppgitt for tilfeller der du må tilbakestille passordet ditt. Derfor må du påse at gjenopprettingsadressen fortsatt stemmer, og at den tilhører en konto du har adgang til.

Noen ganger kan du også legge til et telefonnummer i profilen din, slik at du kan motta en kode for tilbakestilling av passordet ditt via tekstmelding. En av de enkleste og mest pålitelige måtene du kan holde kontoen din sikker på, er å angi et telefonnummer i kontoen din

Tjenesteleverandører kan eksempelvis bruke telefonnummeret til å utfordre uvedkommende som prøver å bryte seg inn i kontoen din, eller til å sende deg en bekreftelseskode, slik at du kan logge på kontoen din igjen hvis du skulle miste adgangen til den. Hvis du oppgir telefonnummeret ditt til Google, fører ikke det til at du blir oppført på noen markedsføringslister eller at du mottar flere oppringninger fra telefonselgere.

Mobiltelefonen din er en sikrere identifiseringsmåte enn en gjenopprettingsadresse eller et sikkerhetsspørsmål. Dette skyldes at du har fysisk kontroll over mobiltelefonen din, noe som ikke kan sies om de to sistnevnte.

Hvis du imidlertid ikke kan eller vil legge til et telefonnummer i kontoen din, kan du på en rekke nettsteder bli bedt om å velge et spørsmål for å bekrefte identiteten din, dersom du glemmer passordet ditt. Hvis du kan lage ditt eget spørsmål for tjenesten du bruker, må du prøve å finne på et spørsmål med et svar bare du kjenner til. Og det bør ikke være noe du har omtalt offentlig eller delt på sosiale nettverk.

Prøv å gjøre svaret unikt, men samtidig noe du ikke glemmer (du kan gjøre det ved å følge tipsene ovenfor), slik at selv om uvedkommende gjetter seg frem til det, vet de ikke hvordan de skal skrive det inn på rett måte. Det er særs viktig at du husker dette svaret, for om du glemmer det, er det ikke sikkert du noen gang kommer deg inn på kontoen din igjen.

Sikkerhetsverktøy

Oppdag Googles topp fem funksjoner for nettsikkerhet, som er utviklet for å holde familien sikker på nettet.

Google-kontoer

Gjør Google-kontoen din enda sikrere

Du kan legge til et ekstra lag med sikkerhet i Google-kontoen din ved å slå på 2-trinns bekreftelse. Hvis du har slått på 2-trinns bekreftelse, sender Google en adgangskode til mobiltelefonen din når noen prøver å logge på kontoen din fra en ukjent datamaskin. Dette innebærer at hvis noen stjeler eller gjetter seg frem til passordet ditt, kan den potensielle angriperen fortsatt ikke logge på kontoen fordi vedkommende ikke har telefonen din. Dermed kan du beskytte deg selv både med noe du vet (passordet ditt), og noe du har (telefonen din).

Les mer

Åpne innstillingene dine ved å klikke på navnet eller bildet ditt oppe til høyre, og klikk på Konto.

Klikk på «Sikkerhet» øverst på siden. I passordboksen klikker du på «Konfigurer» ved siden av «2-trinns bekreftelse».

Nå får du en trinnvis veiledning gjennom konfigureringsprosessen.

Så går du tilbake til innstillingene for 2-trinns bekreftelse. Se over innstillingene, og legg til reservenumre.

Du er ferdig! Neste gang du logger på, får du en tekstmelding med en bekreftelseskode.

Chrome

Surf på nettet – helt privat

Du kan bruke inkognitomodus i Chrome-nettleseren på datamaskinen, nettbrettet eller telefonen når du vil surfe privat. I inkognitomodus registreres ikke nettsidene du besøker eller filene du laster ned, i nettleser- eller nedlastingsloggen for Chrome.

Les mer

Klikk på Chrome-menyen i nettleserens verktøyrad → klikk på Nytt inkognitovindu.

Et nytt vindu åpnes, med inkognitoikonet i hjørnet. Du avslutter økten enkelt ved å lukke vinduet.

Google-kontoer

Google-kontoen din, slik du vil ha den

På Kontoinnstillinger-siden din kan du se tjenester og informasjon knyttet til Google-kontoen din og endre innstillingene for sikkerhet og personvern.

Les mer

Du åpner innstillingene ved å klikke på navnet eller bildet ditt i høyre hjørne, og så klikke på Konto.

Google-kontoer

Bli varslet hvis navnet ditt vises på nettet

Med «Meg på nettet» kan du finne ut og administrere hva folk ser når de søker etter deg på Google. Funksjonen er til hjelp når du konfigurerer Google Alerts, slik at du kan overvåke eventuell informasjon som vises om deg på nettet, og den foreslår automatisk enkelte søkeord du kan velge å holde øye med.

Les mer

Logg på Google-kontoen din og naviger til «Meg på nettet»-delen.

Klikk på «Administrer nettvarslene mine» og så på den røde knappen for å opprette et varsel.

Navnet ditt vises i tekstfeltet. Klikk på tekstfeltet for å se flere varselforslag.

Klikk på «Legg til» for å legge til et varsel. Klikk på blyantikonet for å gjøre endringer og på papirkurvikonet for å slette.

Velg ønsket varselfrekvens i rullegardinmenyen «Hvor ofte».

Google-kontoer

Administrer dataene som er lagret i Google-kontoen din

Google Oversikt viser deg hva som er lagret i Google-kontoen din, og lar deg se noe av den nylige kontoaktiviteten din. Fra ett sentralt sted kan du enkelt se dataene og aktivitetene dine i tillegg til å se innstillingene du har for tjenester som Blogger, Kalender, Dokumenter, Gmail og Google+.

Les mer

Gå til Oversikt for å se et sammendrag av dataene tilknyttet Google-kontoen din og administrere de personlige innstillingene dine.

Fra oversikten kan du se og administrere data lagret i Google-kontoen din.

Se flere sikkerhetsverktøy