Slik hjelper vi deg med å holde enheten og datamaskinen fri for skadelig programvare

Noen kriminelle er ute etter informasjonen din, som for eksempel informasjon om bankkontoen din, e-post-innboksen din, eller passordene du bruker på nettet, mens andre kan være ute etter å ta kontroll over enheten din – datamaskinen, nettbrettet eller telefonen.

Kriminelle kan deretter bruke enheten din til å finne og ta kontroll over andre enheter. De benytter seg gjerne av hærskarer av datamaskiner til å deaktivere nettsteder eller bryte seg gjennom sikkerhetssystemene deres.

Installering av skadelig programvare er en av metodene kriminelle bruker for å ta kontroll over datamaskinen din. Du kan selv bidra til å beskytte datamaskinen mot skadelig programvare, men Google jobber også iherdig for å beskytte deg. Vi har blant annet hundrevis av sikkerhetseksperter som jobber døgnet rundt for å påse at dataene og enhetene dine er sikre.

Vi hjelper deg å unngå skadelig programvare

Akkurat som Google søker på nettet etter de beste svarene på spørsmålene dine, ser vi også etter nettsteder som kan være farlige for brukere eller som inneholder skadelig programvare. Hver dag identifiserer og rapporterer vi over 10 000 slike utrygge nettsteder, og vi viser advarsler i så mange som 14 millioner Google Søk-resultater og 300 000 nedlastinger, om at vi mistenker tvilsom aktivitet på et bestemt nettsted eller via en bestemt link.

Den samme teknologien brukes også i arbeidet med å identifisere om e-poster du mottar i Gmail, inneholder faremomenter eller skadelig programvare, og for å varsle deg hvis du prøver å laste ned noe som for eksempel ser ut som en ringetone eller PDF-fil, men som inneholder skjult kode som kan skade datamaskinen din.

Om du skulle være så uheldig å åpne en nettside med skadelig programvare, har Googles teknikere bygget inn flere forsvarsbarrierer i Chrome-nettleseren. Disse bidrar til at skadelig programvare ikke blir installert på datamaskinen din, og de reduserer følgene av skadelig programvare på datamaskinen din til et minimum.

Vi holder enhetene dine oppdatert

Kriminelle kan blant annet oppnå tilgang til datamaskinen din ved å se etter kjente sikkerhetsproblemer i eldre versjoner av programvare som kjøres på enheten din. De vet at mange ikke alltid oppdaterer programvaren på datamaskinen til de nyeste versjonene, som er best beskyttet mot angrep. Google vet også dette, og det er derfor vi har utviklet Chrome-nettleseren slik at den oppdateres automatisk til den nyeste versjonen hver gang du starter den. Dermed er du sikret oppdatert beskyttelse, uten å måtte gjøre noe.

Chrome må av og til bruke såkalte programtillegg for blant annet å vise bilder eller videoer på en god måte. Disse programtilleggene kan også være inngangsporten kriminelle trenger for å ta kontroll over datamaskinen din. Hvis Chrome oppdager et foreldet programtillegg med et sikkerhetsproblem, blir det blokkert inntil det er oppdatert til den nyeste og sikreste versjonen, og du blir oppfordret til å oppdatere dette programtillegget.

Vi hjelper deg med å holde den mobile enheten din sikker

Smarttelefoner som kjører Googles Android-programvare, har lignende beskyttelse på plass for å redusere risikoen for skader.

Android krever dessuten at hver app i Google Play-butikken oppfører hvilken type informasjon den vil kunne hente inn fra eller ha tilgang til på enheten din, slik at du kan avgjøre om du stoler på appen eller ikke. I tillegg skanner vi automatisk Google Play for å blokkere og fjerne skadelige apper. Videre – og dette gjelder bare for enkelte Android-telefoner – kontrollerer Googles bekreftelsestjeneste for apper om appene du vil installere, kan skade enheten din, uansett hvor du installerer dem fra. Så hvis du installerer apper fra ukjente kilder, som for eksempel nettet eller en tredjeparts app-butikk, bidrar denne gratistjenesten til enda et lag med sikkerhet.