Slik bruker Google mønstergjenkjenning

Slik bruker Google mønstergjenkjenning til å forstå bilder

Datamaskiner kan ikke «se» bilder og videoer på samme måte som mennesker gjør. Når du ser på et bilde, ser du kanskje bestevennen din som står foran huset sitt. For en datamaskin er dette bildet bare en haug med data som tolkes som former og informasjon om fargeverdier. Ettersom en datamaskin ikke reagerer på samme måte som deg når den «ser» dette bildet, kan den trenes opp til å gjenkjenne visse form- og fargemønstre. Datamaskinen kan for eksempel trenes opp til å gjenkjenne vanlige mønstre på former og farger, som utgjør et digitalt bilde av et ansikt. Denne prosessen kalles ansiktsgjenkjenning. Det er en teknologi som hjelper Google med å beskytte personvernet ditt i tjenester som Street View, der datamaskiner prøver å oppdage, for så å utydeliggjøre, ansikter på folk som kan ha stått på gaten idet Street View-bilen kjørte forbi. Det er også denne prosessen som gjør det mulig for tjenester som Google+ Bilder å foreslå at du skal tagge folk i bilder eller videoer, fordi teknologien oppdager at det sannsyligvis er ansikter tilstede. Ansiktsgjenkjenning forteller deg ikke hvem sitt ansikt det er, men bidrar til å finne ansiktene på bildene dine.

Hvis vi går litt mer i dybden på dette, kan den samme teknologien for ansiktsgjenkjenning gjøre det mulig for datamaskiner å forstå karakteristikken i ansiktet den har oppdaget. For eksempel kan det være visse mønstre som antyder at et ansikt har skjegg eller bruker briller, eller at det har andre tilsvarende karakteristika. Denne typen informasjon kan brukes til å redusere røde øyne, eller tillate morsomme funksjoner som å sette en bart eller monokkel på riktig sted i ansiktet ditt når du er i en Hangout.

Google bruker teknologien for ansiktsgjenkjenning i visse andre funksjoner også. Ansiktsgjenkjenning, som navnet antyder, kan gjøre det mulig for en datamaskin å sammenligne kjente ansikter mot et nytt ansikt, for å sjekke om det kanskje er det samme, eller et lignende ansikt. For eksempel bidrar ansiktsgjenkjenning til at brukere av Finn meg-funksjonen kan se forslag om hvem de kan tagge i en video eller bilde de har lastet opp for å dele. Finn ut mer om Finn meg i brukerstøtten for Google+.

Slik fungerer talesøk

Med talesøk kan du søke via klientappen for Google Søk på enheter i stedet for å skrive inn søket. Den bruker mønstergjenkjenning til å transkribere uttalte ord til skrevet tekst. For hvert talesøk lagrer vi språket, landet, uttalen og systemets antakelser om hva som ble sagt. De lagrede lyddataene inneholder ikke ID-en for Google-kontoen din, med mindre du har valgt det. Vi sender ingen ytringer til Google med mindre du har indikert at du ønsker å bruke talesøksfunksjonen (ved for eksempel å trykke på mikrofonikonet i hurtigsøkefeltet eller på det virtuelle tastaturet, eller ved å si «Google» når hurtigsøkefeltet indikerer at talesøkfunksjonen er tilgjengelig). Vi sender ytringene til Googles tjenere for å gjenkjenne hva du sa. Vi lagrer ytringene for å forbedre tjenestene våre, blant annet for å trene opp systemet til å gjenkjenne søkeordene på riktig måte.