Unngå svindel

Nei, du har neppe vunnet i lotto. Du kommer ikke til å tjene SÅ mye på å jobbe hjemmefra. Og den avtalen eller prisen er nok virkelig for god til å være sann.

Nettet kan være et flott sted, men ikke alle på nettet har gode intensjoner. Her er tre enkle tips for å unngå svindlere og holde deg trygg på nettet:

Vokt deg for fremmede med gaver

Du bør ikke stole på en e-post der du gratuleres for å være besøkende nummer 1 million på et nettsted, der du tilbys et nettbrett eller annen premie om du fullfører en spørreundersøkelse, eller der det reklameres for raske og enkle måter du kan tjene penger eller skaffe deg en jobb på («Tjen store penger på å jobbe hjemmefra, og bare to timer om dagen!»). Hvis noen forteller deg at du har vunnet noe, og de ber deg om å fylle ut personlige opplysninger på et skjema, må du ikke la deg friste. Det har ikke nødvendigvis noe å si om du trykker på «send inn»-knappen, for det er mulig at du overfører informasjonen din til kjeltringene bare ved å skrive i skjemaene deres.

Hvis du mottar en e-post fra noen du kjenner, men innholdet ser ut til å være skrevet av andre, kan vedkommendes konto ha blitt kompromittert av en nettkriminell som prøver å lure deg for penger eller personlige opplysninger. Opptre derfor med varsomhet om du velger å svare. Vanlige taktikker inkluderer blant annet å be deg om å sende dem penger fortere enn svint, og grunnen kan være at de er utenlands, men ikke har penger til å komme seg hjem, eller at de har mistet telefonen, slik at du ikke kan ringe dem. E-posten kan i tillegg be deg om å klikke på en link for å se et bilde, en artikkel eller en video. Denne linken kan lede deg til et nettsted som er laget for å stjele opplysningene dine. Tenk deg derfor godt om før du klikker!

Gjør grundige undersøkelser

Hvis du skal handle på nettet, bør du gjøre grundige undersøkelser av selgeren og være på vakt dersom prisene er mistenkelig gode – akkurat som når du handler i en fysisk butikk. Ta deg tid til å se nøye på nett-tilbud som virker å være i overkant gode. Ingen ønsker å bli lurt til å kjøpe forfalskede varer. Hvis en selger tilbyr deg varer eller tjenester med en prisreduksjon på 90 %, eller helt gratis, og du vet at disse produktene som regel aldri er på salg, er det en stor sjanse for at selgeren har skumle baktanker. Hvis du bruker Gmail, kan det vises en advarsel øverst på siden dersom du leser en e-post systemet vårt tror er del av et svindelforsøk. Så hvis du ser en slik advarsel, bør du tenke deg nøye om før du besvarer e-posten.

Se opp for svindlere som bruker Google-merkevaren. Google organiserer ikke lotterier. Og vi tar ikke betalt for opplæring av nye ansatte. Hvis du mottar en e-post som opplyser om at du er blitt ansatt av Google, men at du må betale for opplæring før du kan starte, er dette et svindelforsøk. Se opp for folk som hevder å selge biler med Google Wallet. Finn ut mer om diverse svindler der Google-merkevaren er misbrukt.

Velg den trygge løsningen hvis du er i tvil

Har du en dårlig magefølelse om en annonse eller et tilbud? Stol på magefølelsen! Du må bare klikke på annonser eller kjøpe produkter fra nettsteder som er trygge, pålitelige og anmeldt av kunder.

Mange shoppingplattformer på nettet har programmer for pålitelige selgere og forhandlere. Disse selgerne har som regel et synlig godkjenningsstempel i profilene sine. Sørg for at stempelet eller sertifikatet er legitimt, noe du kan finne ut ved å se gjennom retningslinjene for shoppingplattformen. Hvis plattformen ikke tilbyr et slikt program, kan du se på antallet kundeanmeldelser samt tilbakemeldingene på selgerens kvalitet.

Og hvis du har klikket på eller sett en potensielt skadelig annonse på Google, ber vi deg fortelle oss om dette, slik at vi kan iverksette mottiltak.