Slik bidrar vi til å beskytte deg mot bedrageri og personlig svindel

Du finner bedragere og svindlere både i den virkelige verden og på Internett. Google har iverksatt en rekke tiltak for å beskytte deg mot svindel.

Forbud mot skadelige annonser (og skadelige annonsører)

Vi har veldig klare retningslinjer for hvem som kan vise annonser gjennom verktøyene til Google. Det var sikkerheten og påliteligheten for brukere som sto sentralt da vi utarbeidet retningslinjene for annonser. Vi tillater eksempelvis ikke annonser for skadelige nedlastinger eller forfalskede varer eller annonser med uklar praksis for fakturering. Og hvis vi oppdager annonsesvindel, forbyr vi ikke bare den aktuelle annonsen. Vi forbyr også annonsøren å jobbe med Google igjen – til evig tid.

Tydelige kostnader

Én av metodene kriminelle tar i bruk for å tjene penger, er å bruke en persons datamaskin eller telefon til å foreta seg noe som koster offeret penger, og som gir penger til den kriminelle. Et eksempel på et slikt opplegg er å lage en app som kan gjøre at telefonen til et uvitende offer, sender tekstmeldinger eller ringer til en betalingsbelagt samtalelinje. Dette kan koste den berørte dyrt, og pengene tilfaller svindleren.

På telefoner som kjører Android, kan du se hva en app krever å gjøre med telefonen din, ved å se på beskrivelsen av tillatelser på Google Play. Se over denne informasjonen før du laster ned en app, så du kan ta en veloverveid beslutning om du skal installere appen eller ikke. Hvis du eksempelvis er i ferd med å laste ned en ny ringetone-app, kan du finne ut om appen kan ringe opp andre på vegne av deg. Hvis du ikke liker det du leser, kan du la være å installere appen.

Hvis du har en Android-enhet av nyere dato, informerer vi deg dersom en app prøver å sende en tekstmelding til et telefonnummer vi tror kan medføre ekstra kostnader for deg. Da kan du bestemme om meldingen skal sendes eller blokkeres.