350-kronersgrensa fjernes:

Så mye dyrere blir det å bestille fra utlandet

Ikke bare moms og fortollingsgebyr - husk at du også må betale toll for mange varegrupper.

BILLIG BLIR DYRT: Spesielt rimelige varer blir veldig mye dyrere når 350-kronersgrensa forsvinner i 2020. Foto: Pål Joakim Pollen
BILLIG BLIR DYRT: Spesielt rimelige varer blir veldig mye dyrere når 350-kronersgrensa forsvinner i 2020. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har bestemt seg: Fra 1. januar 2020 fjernes den omstridte 350-kronersgrensa, og derfor må du i fremtiden belage deg på å betale ekstra for alle pakker du bestiller fra utlandet.

Det betyr at du er nødt til å betale norsk moms (25 prosent) i tillegg til summen du har betalt, som omfatter både varens verdi, fraktkostnader og eventuelle forsikringer.

I tillegg kommer et fortollingsgebyr til speditøren – Posten, som står for mesteparten av denne håndteringen her til lands, tar i skrivende stund 158 kroner for jobben.

Men en tredje ting ikke mange tenker på, er at mange varegrupper også er tollbelagte, som betyr at du er nødt til å betale mer. Tollavgiften legges på før momsen beregnes. La oss vise med noen regneeksempler:

Kina-dingsen til 20 kroner

Mange nordmenn handler småting fra Aliexpress, eBay, Wish og lignende for en slikk og ingenting. Det være seg mobildeksler, USB-kabler og den slags.

Så la oss se på et konkret produkt – et tilfeldig valgt mobildeksel på Aliexpress som koster 1,45 dollar – inklusive frakt.

Med 350-kronersgrense, altså slik vi har det i dag, blir regnestykket enkelt – 1,45 dollar tilsvarer 12,38 norske kroner. Siden det er mindre enn 350 kroner, er det også hele summen du betaler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.