Flere sitter igjen med matrester etter julemiddagen, som mange varmer opp igjen til frokost eller lunsj seinere i romjula.
Men lagrer du maten feil, kan du ende opp med å gjøre resten av jula ubehagelig for gjestene. Det er nemlig lett å få matforgiftning hvis maten er behandlet feil, advarer Mattilsynet.
De vanligste årsakene til matforgiftning er nemlig for dårlig oppvarming, for sein nedkjøling av mat, lagring av mat ved for høy kjøletemperatur, eller slurv med renholdet.
# Ha rene hender
Først om fremst: Du bør alltid vaske hendene før du lager mat, spiser mat, mellom handtering av ulike råvarer og selvfølgelig etter toalettbesøk.
#Varm opp maten ordentlig
En god julelunsj eller middag skal vare lenge, men når varme retter blir stående framme for lenge kan maten gi grobunn for bakterier.
Første råd er derfor å sørge for at varm mat serveres gjennomvarm – aller helst så det ryker av den. Bakterier trives i temperaturer mellom 20 og 40 grader, men de klarer seg ikke når maten blir varmet opp til 70 grader eller mer.
Husk også at restemat som skal spises dagen etter eller seinere, også blir varmet opp skikkelig.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.