Coronaviruset

Bare 1 av 5 som tester positivt har viruset

Nå er det i stor grad opp til folk selv om de skal testes for coronaviruset. Det skaper problemer med falskt positive prøvesvar - generelt i befolkningen, advarer overlege.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2 se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: NIAID/National Institutes of Health via AP/NTB Scanpix
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2 se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: NIAID/National Institutes of Health via AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det hjelper ikke at de fleste coronavirustestene som benyttes i Norge er 99,9 prosent spesifikke, som det heter på fagspråket, at de altså er svært nøyaktige.

Likevel er det slik at 1 av 1000 prøvesvar, som skulle ha vært negativt, blir positivt.

Det kan skje ting på veien fra prøve til resultat, det være seg på labben eller i analysen.

- Nå, når vi er i en situasjon med lav forekomst av SARS-CoV-2-infeksjoner i befolkningen og mange blir testet, vil mange av de positive prøvesvarene man får være falskt positive, sier overlege Kristoffer Hammer Endresen ved Mikrobiologisk avdeling på Nordlandssykehuset Bodø.

Han påpeker likevel at de fleste positive prøvesvar - som knyttes til utbrudd eller hvor personen har vært i andre definerte situasjoner med økt risiko for smitte - er reelle.

4 av 5 falske

I april, da smittetrykket var vesentlig høyere i samfunnet, måtte man teste i overkant av 4000 tilfeldige personer for å finne én person med et reelt positivt prøvesvar.

Problemet er bare at man ville fått fem positive prøvesvar blant de 4000 testede.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.