DEBATT

Debatt: Klima og kjernekraft

Nei, kjernekraft er ikke for dyrt

Når miljøbevegelsen ikke lenger kan argumentere for at kjernekraft er farlig, sier de at det er for dyrt. Men også her tar de feil.

VANNDAMP: Vanndamp stiger fra en av kjøletårnene ved Temelin-kraftverket i Tsjekkia. Foto: AP Photo/Petr David Josek
VANNDAMP: Vanndamp stiger fra en av kjøletårnene ved Temelin-kraftverket i Tsjekkia. Foto: AP Photo/Petr David Josek Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Etter «Folkeopplysningens» episode om kjernekraft virker det som om deler av miljøbevegelsen kollektivt har gått fra å bekymre seg for miljøet til å bekymre seg for økonomien. Siden det er litt vanskelig å på den ene siden kreve at vi skal lytte til FNs forskning på klima, men ikke lytte til FNs forskning på konsekvensene av Tsjernobyl og Fukushima, har argumentasjonen dreid over på rene økonomiske hensyn i stedet. Kjernekraft er kanskje ikke farlig og miljøskadelig, men det er så fryktelig dyrt at vi ikke kan ta oss råd til det.

Det var også hovedbudskapet til kommunikasjonssjef i Greenpeace Erik Martiniussen da han debatterte med Sunniva Rose og Micke von Knorring på Dagsnytt 18. Som bevis på hvor fryktelig kostbart det er viser Martiniussen til et kjernekraftverk som bygges i Storbritannia som heter Hinkley Point C (HPC) som er budsjettert til å koste 18 til 20 milliarder pund, eller rundt 200 milliarder kroner (ikke 320 milliarder kroner som Martiniussen påsto i Dagsnytt 18).

Nå er 200 milliarder kroner en stor pengesum, men så skal HPC produsere ganske mye strøm og, hele sju prosent av all elektrisitet i UK fra én kvadratkilometer industriområde på kysten av Wales. I energitall skal HPC produsere 25,5 TWh strøm i året, tilsvarende en femtedel av hva alle de oppdemmede norske elvene og fossene lager per år, eller litt under det dobbelte av alle vindmøllene i Danmark.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.