GABA: Nevrotransmitteren for fred og avslapping

GABA påvirker hjernens aktivitet blant annet fordi den endrer hjernebølge-mønstre. Nærværet av den øker de hjernebølgene som er forbundet med en avslappet tilstand og reduserer de som er forbundet med stress og angst.
GABA: Nevrotransmitteren for fred og avslapping
Sergio De Dios González

Skrevet og verifisert av psykologen Sergio De Dios González.

Siste oppdatering: 21 januar, 2019

Føler du deg glad, irritabel eller trist uten tilsynelatende grunn? Føler du på den måten hele tiden? Selv om det kan være mange forklaringer for dette, finnes det en mulighet for at hjernen din kan lide av lave nivåer av visse stoffer. Hjernen vår bruker opptil 100 forskjellige nevrotransmittere, og GABA-nevrotransmitteren er en av dem. Dette er den som fremmer fred og avslapning.

Gamma-aminosmørsyre (GABA) er en aminosyre og nevrotransmitter som regulerer hjernens evne til affekt ved å hemme en overdreven avfyring av nevroner, noe som fører til en følelse av ro. Å ha tilstrekkelig GABA-nivåer kan redusere stress, få deg til å føle deg mindre engstelig, og redusere sannsynligheten for forskjellige helseproblemer.

Hva er GABA-nevrotransmitteren og hva gjør den?

Gamma-aminosmørsyre er en av de viktigste nevrotransmitterene. Nå er nevrotransmittere i utgangspunktet de kjemikaliene som hjerneceller bruker til å kommunisere med hverandre. Faktisk er GABA den hyppigste hemmende nevrotransmitteren. Inhibitoriske nevrotransmittere reduserer sannsynligheten for utladning av en nerveimpuls.

Hovedfunksjonen til en hemmende nevrotransmitter er å redusere hjernens aktivitet. I tillegg er den involvert i syn, søvn, muskler og motorstyring. De er også bredt distribuert både i og utenfor sentralnervesystemet. De finnes i tarmene, magen, blæren, lungene, leveren, huden, milten, musklene, nyrene, bukspyttkjertelen og reproduktive organer.

GABA kjemisk formel.

Sykdommer og lidelser som er relatert til GABA-dysfunksjon inkluderer autisme, bipolar lidelse, depresjon, schizofreni, epilepsi, fibromyalgi, meningitt, noen typer demens (Alzheimers, Lewy kroppssykdom, frontotemporal demens) og noen tarmforstyrrelser (Crohns sykdom, kolorektal kreft, IBS, ulcerøs kolitt). I tillegg er sykdommer karakterisert ved ufrivillige bevegelser som Parkinsons, tardiv dyskinesi og Huntingtons sykdom også forbundet med lave nivåer av denne nevrotransmitteren.

En av GABAs viktigste funksjoner er å minimere stress og angst. Lavt nivå av denne nevrotransmitteren fører til økt følelse av angst og følsomhet for stimulering. Nature Magazine publiserte en artikkel som sier at denne nevrotransmitteren kan redusere de uønskede tankene som gir stress, angst, depresjon og andre psykiske lidelser.

Gamma-aminosmørsyre påvirker også hjernens aktivitet fordi den endrer hjernebølge-mønstre. Nærværet av denne nevrotransmitteren øker de hjernebølgene som er forbundet med en avslappet tilstand (alfa-bølger) og reduserer de som er forbundet med stress og angst (beta-bølger).

Balansen i hjernens aktivitet

For å kunne snakke om hvordan gamma-aminosmørsyre virker, må vi også ha en annen nevrotransmitter i tankene: L-glutamat. Denne nevrotransmitteren er et naturlig biprodukt av energiproduksjon i hjernen. L-glutamat er faktisk en av produktene av metaboliseringen av glukose i hjernen, noe som gjør det betydelig viktig.

Disse to nevrotransmittere er komplementære og motsatte. L-glutamat, som den viktigste excitatoriske nevrotransmitteren, balanserer hemmeffektene til GABA-nevrotransmitteren. Excitatoriske nevrotransmittere øker sannsynligheten for utladning av en nerveimpuls. Mens GABA reduserer hjernens aktivitet, akselererer L-glutamat den.

Begge arbeider sammen for å kontrollere hjernens aktivitet. De jobber som et lag og kan også konvertere til det andre. L-glutamat er forløperen til GABA, som i sin tur kan resirkuleres til L-glutamat etter behov.

Er dine GABA-nivåer lave?

I de fleste tilfeller kan GABA-dysfunksjon direkte tilskrives en persons livsstil. Ifølge Dr. Datis Kharrazian, en forsker ved Harvard Medical School, er for mye stress, dårlig mat, søvnmangel, for mye koffein og glutenintoleranse er noen av årsakene til en GABA-dysfunksjon.

Det er også viktig å huske på at tarmbakterier produserer denne GABA-nevrotransmitteren. Dysbiose (en ubalanse mellom gode og dårlige tarmbakterier) kan forårsake en betydelig reduksjon i GABA-produksjonen.

I tillegg må vi legge merke til at overskudd av L-glutamin omdannes til GABA ved hjelp av vitamin B6 og et enzym kalt glutaminsyre-dekarboksylase (GAD). Nå kan en vitamin B6-mangel eller en autoimmun reaksjon forstyrre produksjonen av denne nevrotransmitteren. En autoimmun lidelse, diabetes, glutenintoleranse, cøliaki og Hashimotos sykdom kan være årsakene til denne autoimmune reaksjonen.

På den annen side, husk at det er mange interne kjemiske forandringer som kan påvirke L-glutamat-GABA-balansen. I tillegg, når det gjelder forbrukerstoffer, hemmer koffein GABA-aktiviteten, mens alkohol og beroligende midler øker den.

En stresset mann på jobb.

Slik kan du øke dine GABA-nivåer

Det finnes GABA-kosttilskudd som inneholder en syntetisk form av denne GABA-nevrotransmitteren. Imidlertid er det kontroverser over om kosttilskuddene egentlig virker. Noe som fremdeles er ukjent, er om GABA vil nå hjernen i tilstrekkelige mengder slik at det har den effekten det normalt ville hatt. Likevel har noen hevdet at disse kosttilskuddene er svært nyttige.

I tillegg finnes det ikke en fastlagt dose av disse kosttilskuddene eller nok forskning om deres mulige bivirkninger. Faktisk finnes det faktisk ingen reell forskning på sikkerheten til disse kosttilskuddene.

Imidlertid finnes det mange andre naturlige måter å opprettholde sunne GABA-nivåer på. En av dem er mat. Forskere har analysert GABA-innholdet i et bredt utvalg av matvarer som fullkornsris, brune risspirer, byggspirer, bønner, mais, brun ris, spinat, poteter, søtpoteter, kål og kastanjer.

Også, studien til et biosvitenskapsinstitutt ved University College Cork i Irland viste at probiotiske matvarer øker gamma-aminosmørsyre. Matvarer som yoghurt, kefir, kimchi og surkål inneholder bakteriestammer som produserer GABA.

Hvis du er bekymret for GABA-nivåene dine, er det viktig å minimere koffeininntaket, da det hemmer evnen til denne nevrotransmitteren til å binde seg til reseptorene. I stedet kan du drikke te, som inneholder mindre koffein, og i tillegg inneholder aminosyren L-teanin som øker produksjonen av denne nevrotransmitteren.

En annen veldig effektiv måte å øke GABA-nivåene dine på er gjennom trening. Enhver form for fysisk trening øker nivåene av denne nevrotransmitteren, og yoga er den mest fremtredende. Morsomt fakta: nivåene av denne nevrotransmitteren i hjernen kan øke med opptil 27% etter en enkelt yoga-økt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.