Magisk mat & drikke: Pan de Muerto

800px-miquiztlaxcalli

De dødes brød. Kilde: Wikipedia (bilde uten copyright)

Pan de Muerto
(De Dødes Brød)

Dette brødet lages til en mexikansk skikk, en høytid der de døde feires, Dia de los Muertos (De dødes dag). I Mexico bruker de vanligvis maismel som brødmel, men i Pan de Muerto brukes det alltid hvetemel, som er høyt verdsatt. Brødet inneholder også appelsinblomstvann (som man får kjøpt i utenlandske matvarebutikker) og anisfrø, og det er pyntet med deigknokler som et symbol på dem som har gått før oss, de vi vil minnes på denne dagen. Brødet settes på bordet sammen med annen mat på «De dødes dag», og man spiser av det, men man spiser det ikke opp. All maten som er igjen blir stående på bordet over natten, slik at åndene til dem som ikke er hos oss lenger kan ta åndelig del i måltidet. Noen velger også å sette all maten, og brødet, på bordet kvelden før man skal spise det. Da kan åndene forsyne seg av det først, i løpet av natten.

Pan de Muerto passer utmerket som brød til Samhain. Legg det gjerne på alteret, spis av det og la det ligge som offer til gudene og dine forfedre.

Til 2 brød trenger du:
2 ts tørrgjær
4 ss fingerlunkent vann
500 g finbakstmel
1 ts salt
6 vispede egg
150 g smeltet smør
125 g sukker
2 ts anisfrø
1 ss appelsinblomstvann eller appelsinjuice
Revet skall av 1 appelsin
1 eggeplomme + 1 ss vann til pensling av brødet
Sukker til pynt

Slik gjør du:
Hell gjæren i vannet, og la det stå i fem minutter før du rører om. Bland mel og salt i en bakebolle. Lag en grop i midten og hell i gjærblandingen.

Bruk en tresleiv, og rør inn så mye mel fra kanten av bollen at du får en tykk røre. Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle, og la deigen heve til den er løs og luftig, ca. 20 minutter.

Tilsett egg, smør, sukker, anisfrø, appelsinblomstvann og appelsinskall. Rør inn resten av melet som ligger langs kanten av bollen til du har en løs, klebrig deig.

Ha deigen på lett melstrødd bakebord, og kna til den er glatt og elastisk, ca. 10 minutter.

Legg deigen i en ren, smurt bolle. Snu deigen rundt så hele overflaten blir dekket med smør. La deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 2 timer.

Del deigen i to like emner, ta deretter til side 1/4 av hvert emne. Bearbeid de minste emnene på følgende måte: Del begge emnene i to like store biter. Rull hver av dem til jevne, like lange og tykke pølser. Legg til side.

Lag to runde brød av de store emnene. Sett brødene på en smurt bakeplate, eller på bakepapir. Legg to pølser i kryss, som knokler, på toppen av hvert brød.

Legg et kjøkkenhåndkle over brødene, og la dem etterheve i ca. 30 minutter. Pensle brødene med egg og vann som er vispet sammen, og strø over med sukker. Stek brødene i forvaret ovn, på 180 grader, i ca. 35 minutter. Når de er ferdige er de gyldne og det lyder hult når du banker lett på undersiden av dem. Sett brødene til avkjøling på bakeristen. Strø gjerne litt ekstra sukker over.

Kilde:
«Den store boken om brød»

idunsign

Lagre

Legg igjen en kommentar