Anneks, byggeregler

Hytte-tabben kan gi fengselsstraff

Skal du bygge anneks på hytta, må du for all del ikke glemme dette.

BYGGE ANNEKS: Ønsker du ekstra overnattingsplass på hytta, kan et anneks være en god løsning. Men ønsker du å bygge et, er det svært viktig at du setter deg inn i hvilke regler som gjelder først. Foto: Saltdalshytta.no.
BYGGE ANNEKS: Ønsker du ekstra overnattingsplass på hytta, kan et anneks være en god løsning. Men ønsker du å bygge et, er det svært viktig at du setter deg inn i hvilke regler som gjelder først. Foto: Saltdalshytta.no. Vis mer
Publisert

Ønsker du litt ekstra plass på hytta slik at flere kan overnatte der? Da kan et anneks være en god løsning - et ekstra, frittstående bygg som har tilknytning til hytta.

Men før du går i gang med en slik prosess, er det viktig at du setter deg inn i reglene som gjelder for bygging av anneks - ellers risikerer du å gå i fella som i verste fall kan gi deg fengselsstraff.

Start med å kontakte kommunen

Før du som hytteeier setter i gang med anneks-bygging bør du bestemme deg for hvor omfattende byggeprosjektet skal være, råder Frode Grindahl, fagdirektør i Direktoratet for byggkvalitet.

- Med et mindre byggeprosjekt kan du ofte både bygge og søke selv, mens større byggeprosjekter krever at du må bruke fagpersoner i hele søknads- og byggeprosessen, sier Grindahl.

Kristian Owren, administrerende direktør hos IFI, mener at det er lurt å starte med å kontakte byggesaksavdelingen i kommunen på planleggingsstadiet.

For du må sjekke ut om kommunen har egne bestemmelser før du setter i gang.

- Det kan for eksempel gjelde begrensninger på hvor det er lov til å bygge på tomta og hvor mye tomten kan utnyttes. Særlig i strandsonen, i 100-meters beltet, er det strengere regler for hva en kan bygge, opplyser Grindahl.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.