Informasjonskapseltyper som brukes av Google

Vi bruker forskjellige typer informasjonskapsler til å kjøre Google-nettsteder og annonserelaterte produkter. Noen av eller alle informasjonskapslene nedenfor kan være lagret i nettleseren din. Du kan se og administrere informasjonskapsler i nettleseren (selv om nettlesere for mobile enheter kanskje ikke tilbyr denne funksjonaliteten).

Brukskategori Eksempel

Innstillinger

Ved hjelp av disse informasjonskapslene kan nettstedene våre huske informasjon som endrer måten nettstedene fungerer eller ser ut på, for eksempel språket du foretrekker eller området du befinner deg i. Ved å huske området ditt kan for eksempel et nettsted gi deg lokale værmeldinger eller trafikknyheter. Disse informasjonskapslene kan også være til hjelp når du vil endre tekststørrelse, skrifttype eller andre deler av nettstedene som kan tilpasses.

Tap av informasjon lagret i en informasjonskapsel for personlige innstillinger, kan gjøre et nettsted mindre funksjonelt, men det skal ikke hindre nettstedet i å fungere.

De fleste Google-brukere har en informasjonskapsel for preferanser (kalt «NID») i nettleserne sine. En nettleser sender denne informasjonskapselen med forespørsler til Googles nettsteder. NID-informasjonskapselen inneholder en unik ID som Google bruker til å huske preferansene dine og andre opplysninger, for eksempel foretrukket språk (f.eks. norsk), hvor mange søkeresultater du ønsker å se per side (f.eks. 10 eller 20), samt hvorvidt du ønsker å ha Google-filteret Sikkert Søk påslått.

Sikkerhet

Vi bruker sikkerhetsinformasjonskapsler for å godkjenne brukere, hindre ulovlig bruk av påloggingsinformasjon og beskytte brukerdata fra uvedkommende.

Vi bruker for eksempel informasjonskapsler kalt «SID» og «HSID», som inneholder digitalt signerte og krypterte registreringer av ID-en til brukerens Google-konto og nyligste påloggingstidspunkt. Med kombinasjonen av disse to informasjonskapslene kan vi blokkere mange typer angrep, for eksempel forsøk på å stjele innhold fra skjemaer du fullfører på nettsider.

Prosesser

Nettsteder bruker prosessinformasjonskapsler til å fungere og levere tjenester på en måte som oppfyller forventningene til brukeren. Dette gjelder for eksempel navigering på nettsidene eller tilgang til sikre områder på nettstedet. Uten disse informasjonskapslene kan ikke nettstedet fungere ordentlig.

Vi bruker for eksempel en informasjonskapsel kalt «lbcs» som gjør det mulig for Google Dokumenter å åpne flere dokumenter i én nettleser. Hvis denne informasjonskapselen blokkeres, fungerer ikke Google Dokumenter ordentlig.

Annonsering

Vi bruker informasjonskapsler for å gjøre annonser mer engasjerende for brukere samt mer verdifulle for utgivere og annonsører. Noen vanlige bruksområder for informasjonskapsler, er valg av annonser på bakgrunn av hva som er relevant for en bruker, forbedret rapportering av kampanjeytelse samt å unngå å vise annonser brukeren allerede har sett.

Google bruker informasjonskapsler, for eksempel NID og SID, for å tilpasse annonsene i Google-tjenester, for eksempel Google Søk. Vi bruker slike informasjonskapsler til for eksempel å huske de siste søkene dine, tidligere samhandling med en annonsørs annonser eller søkeresultater, og besøk til en annonsørs nettsted. Dette gjør det lettere for oss å vise deg tilpassede annonser på Google.

Vi bruker også informasjonskapsler for annonser vi viser på nettet. Den primære informasjonskapselen vi bruker for annonser på nettsteder utenfor Googles nettsteder, heter «id» eller «IDE» og lagres i nettlesere under domenet doubleclick.net. Vi bruker også andre informasjonskapsler med navn som DSID, FLC, AID, TAID og exchange_uid. Andre Google-tjenester, som for eksempel YouTube, kan også bruke disse informasjonskapslene for å vise deg mer relevante annonser.

Av og til kan det bli angitt en informasjonskapsel for annonsering på domener for nettsteder du besøker. Når det gjelder DoubleClick-produktet vårt, kan det bli angitt en informasjonskapsel som heter «__gads» på domener for nettsteder du besøker. I motsetning til informasjonskapsler som angis på Googles egne domener, kan ikke denne leses av Google når du er på andre nettsteder. Den har blant annet som formål å måle samhandling med annonsene på dette domenet og hindre at du blir vist de samme annonsene for mange ganger.

Google bruker også informasjonskapsler knyttet til konvertering. Disse har som hovedformål å hjelpe annonsører med å fastslå hvor mange av dem som klikker på annonsene deres, som også ender opp med å kjøpe de aktuelle produktene. Med disse informasjonskapslene kan Google og annonsøren fastslå at du har klikket på annonsen og senere besøkt annonsørens nettsted. Informasjonskapsler for konvertering brukes ikke av Google for personlig tilpasset annonsemålretting, og de varer bare i en begrenset periode. En informasjonskapsel som heter «Conversion», er dedikert til dette formålet. Den angis vanligvis for domenet googleadservices.com (du finner en liste over domener vi bruker for informasjonskapsler for annonsering, nederst på denne siden). Noen av de andre informasjonskapslene vi bruker, kan også måle konverteringshendelser. Informasjonskapslene for DoubleClick og Google Analytics kan for eksempel også brukes til dette formålet.

Vi bruker også informasjonskapsler med navnene «AID» og «TAID». Hvis du tidligere har logget på Google-kontoen din på andre enheter, bruker vi disse informasjonskapslene til å knytte sammen aktiviteten din på alle enhetene du har brukt. Vi gjør dette for å koordinere annonsene du ser på ulike enheter, og for å måle konverteringshendelser. Disse informasjonskapslene kan angis på domenene google.com/ads, google.com/ads/measurement og googleadservices.com. Hvis du ikke vil at annonsene du ser, skal bli koordinert mellom enhetene dine, kan du velge bort personlig tilpasning av annonser i annonseinnstillingene.

Øktstatus

Nettsteder samler ofte inn informasjon om hvordan brukerne bruker nettstedet. Dette kan omfatte hvilke sider brukerne besøker oftest, og om de får feilmeldinger fra bestemte sider. Vi bruker disse informasjonskapslene for øktstatus til å forbedre tjenestene våre og dermed gi brukerne våre en bedre opplevelse på nettet. Selv om du blokkerer eller sletter disse informasjonskapslene, er det likevel mulig å bruke nettstedet.

Disse informasjonskapslene kan også brukes til anonym måling av effektiviteten til PPC (betaling per klikk) og annonsering fra samarbeidspartnere.

Vi bruker for eksempel en informasjonskapsel kalt «recently_watched_video_id_list» (liste over ID-er for videoer som nylig er sett), som gjør at YouTube kan registrere videoene som nyligst er sett i en bestemt nettleser.

Analytics

Google Analytics er Googles analyseverktøy. Det hjelper innehavere av nettsteder og apper med å forstå hvordan besøkende bruker tjenestene deres. Dette verktøyet kan bruke et sett med informasjonskapsler for å samle informasjon og rapportere statistikk om bruk av nettsteder, uten at enkelte besøkende identifiseres for Google. Hovedinformasjonskapselen som brukes av Google Analytics heter «__ga».

I tillegg til å rapportere statistikk om bruk av nettsteder kan Google Analytics også brukes sammen med noen av informasjonskapslene for reklame som er beskrevet ovenfor, for å vise mer relevante annonser i Google-tjenester (som Google Søk) og på Internett generelt.

Finn ut mer om Analytics-informasjonskapsler og informasjon om personvern.

Vi bruker forskjellige domener for å angi informasjonskapslene vi bruker i annonseringsproduktene våre. Her ser du noen av disse domenene og enkelte landsspesifikke versjoner av dem (for eksempel google.fr):